Martin Nilsson Det Andra Minnet foto by Åsa Stiller
Martin Nilsson Det Andra Minnet foto by Åsa Stiller

Det Andra Minnet

-Vad har du för nytta av att kunna det?

Frågan var motiverad. Det var inte första gången jag hörde den. Men den här gången var det annorlunda. Det var en av mina lärarkollegor som ställde frågan. Jag hade precis lärt mig de första 10,000 decimalerna av Pi för tredje gången. Varje gång på ett nytt sätt. Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara. Svaret på frågan är så uppenbart för mig men svårt att kommunicera. Det låter konstigt även i mina egna öron när jag säger det. Jag lärde mig 10,000 decimaler av Pi eftersom det förändrade allt.

En bok kan förändra ditt liv. Boken som förändrade mitt läste jag 2012 och den handlade om en journalist som av en slump hamnade mitt i en minnestävling. Ett år senare blev han amerikansk mästare i minne. Min nyfikenhet var tänd. Jag hade aldrig tänkt på att det skulle vara möjligt att träna upp minnet. Det är bara något vi har. Men boken var tydlig. Alla kan förbättra sitt minne genom att utgå från urgamla principer som innefattar berättelser, bilder och platser. Boken jag läste öppnade en dörr till en värld jag inte kände till. Sedan den dagen har jag ägnat en liten stund varje dag åt att förbättra mitt minne.

Utanför minnesträning jobbar jag som gymnasielärare i Psykologi. Ett ämne som är centralt för att förstå hur vi tänker, lär oss och fattar beslut. Trots det pratar vi sällan om hur vi faktiskt ska bli bättre på det. Vi omges av budskap om hur minnet påverkas av vad vi gör. ”Ät mer fisk – förbättra minnet” eller ”Börja motionera – minns mer!”. Förändringar som lovar ett par procents förbättring. Boken jag läste räknade inte förbättring i några procent. Här mäts uppgången i hundratal istället för ental. Varför matas vi med perifierin när kärnan lämnas orörd?

Ett par år senare hade jag hunnit memorera en dagstidning i direksänd TV, bli svensk mästare och världsrekordhållare i minne. Jag har jag lärt mig miljontals blandade siffror och kortlekar. Mitt minne har blivit bättre men det är ändå bara början av min förvandling. Jag är idag en helt annan person än innan jag började träna mitt minne. Min självinsikt har ökat. Jag vet vad jag kan, men också vad jag inte kan. Jag känner mina gränser och hur jag ska göra för att flytta dom. Idag vet jag varför jag lärde mig de första 10,000 decimalerna av Pi. Det var nyckeln som låste upp möjligheterna. Det var dessutom fantastiskt roligt. Den bästa film jag någonsin sett, dessutom med mig själv som regissör. Det har förändrat min yrkesroll som lärare, mitt sätt att vara och tänka, min syn på potential och utveckling. Nu har jag samlat allt jag varit med om i en bok. Det är en bok som kan förändra liv. Kanske ditt?

Mind Palace av Magnus Persson omslag till Det Andra Minnet
Mind Palace av Magnus Persson omslag till Det Andra Minnet
Det Andra Minnet omslag cover Martin Nilsson memory technique
Det Andra Minnet omslag cover Martin Nilsson memory technique